Új jelszó kérése

Fizetési megoldás

Termékajánló

Összehasonlítás

Shopmánia

Szűrés

Cikkszám

Termék részletekA Magyar Szent Korona országai és a Koronázási ékszerek puzzle

A Magyar Szent Korona országai és a Koronázási ékszerek puzzle
2 950 Ft
A vásárlás után járó pontok: 29 Ft

2 X 500 darabos puzzle, 47 X 33cm. A Magyar Szent Korona országai és a Koronázási ékszerek puzzle.
Jó játékot kívánunk Nagy Magyarország puzzle térképhez.

 • 1.  Szent István, Magyarország első koronázott királya, a kereszténység buzgó apostola, az országot 10 egyházi kerületre osztotta, kijelölve a püspököket és érsekeket. Azonban az egyházi főméltóságok kinevezéséhez a római pápa helybenhagyására volt szükség.

  E célból István követséget küldött Rómába a pápa jóváhagyásához és egyúttal kéretett a pápától egy koronát is, hogy azzal megkoronáztatván magát, annál nagyobb tekintéllyel folytathassa a hittérítési munkáját.

  II. Szilveszter pápa örömmel fogadta a magyar követeket, s nemcsak koronát küldött, hanem kettős keresztet is, annak jeléül, hogy István nemzetének térítő apostola.

  István 1000-ben feltetette fejére a koronát, attól kezdve, mint Magyarország felkent apostoli királya kormányozta az országot, szervezte az államot, rendeleteket, törvényeket alkotott, az országot vármegyékre osztotta, valamint királyi hadsereget állíttatott.

  Elrendelte, hogy legalább minden 10 falu egy templomot építsen.

  A templomok számára felesége készíttetett papi öltönyöket, hímzett terítőket.

  A királyné udvarában palotahölgyek hímeztek. Az egyik becses munkájuk a királyi palást, a mai napig megmaradt. A magyar királyok e palást öltötték fel a megkoronázáskor. A hagyomány azt tartja, hogy a paláston található apostolok alakjait az első magyar királyné - Gizella - saját kezűleg hímezte.

  Az uralkodók, illetve az uralkodás jelvénye a jogar. Régen a császárok, királyok attribútuma volt ez a bot, végén egy gömbbel. A királyi jogarunknak hegyikristály feje van. Általában a jogar , mint uralkodói bot, a világtartó oszlop helyettesítője, és mint ilyen a rend jelképe. A végén található  alakzat a férfierő és a hatalom ősi jelképe.

  Az országalma a mindenhatóságnak, illetve a mindenre kiterjedő hatalomnak a szimbóluma. Gömbje a legtökéletesebb forma révén a vilámindenség rendjére, a hatalom tökéletességére és teljességére utal. A felső és az alsó félgömb, melyeket sokszor elválasztott egy öv, a szellemi és anyagi harnónia egységére, az isteni és földi hatalom elválaszthatatlanságára emlékeztet. Először csak a római császárok méltóságjelvénye volt, majd a kereszttel ellátott gömb a Német-római Birodalom uralkodójának felségjelvénye lett. A középkori ábrázolásokon kezükben tartott keresztes gömb szimbolizálta az Atyaisten, Szűz Mária, Krisztus, a gyermek Jézus és az arkangyalok mindenhatóságát. A magyar koronázási jelvények kettős kereszttel, Anjou címeres országalmája a  14. században készült.

   

  2.  A magyar Szent Korona országainak 1914-es politikai felosztását láthatjuk. Az 1910-es népszámlálás alapján az elkészült helységnévtár feldolgozásával az Államnyomda 1914-ben 1:400 000-es közigazgatási térképet publikált, amely egyike volt a legszebb közigazgatási térképünknek.

  Több változatban látott napvilágot, de az idők során példányai elhasználódtak, eltűntek. A Kárpát-medence egymással perlekedő, gyakran összeakaszkodó népeinek történetében egy korszakot lezáró állapotfelvételt láthatunk. Ilyen volt a XX. század elején a földrajzi infrastruktúránk.

  Mindenkit, akit érdekelnek az akkori viszonyok, jól hasznosíthatja a térképet, a területi vonatkozások és azonosítások eldöntésében.

Webáruház készítés