Új jelszó kérése

Fizetési megoldás

Termékajánló

Összehasonlítás

Shopmánia

Szűrés

Cikkszám

Termék részletekSzékely zászló II 100X200 cm

Székely zászló II 100X200 cm

Hurkolt poliészter, nyomott mintás, kültéri zászló.
40 fokon mosható és langyos hőmérsékleten vasalható.

Ez a Székely Nemzeti Tanács hivatalos zászlója, amelyet Székely Mózes erdélyi fejedelem lobogója alapján alkottak meg, felhasználva a székely szimbólumokat. Erdély több településén is kifüggesztették a lobogót, amit nem nézett jó szemmel a román kormány.

  • A 21. század előtt nem volt zászlaja a székelyeknek, mert 1876-ig mindegyik székely szék mint önálló politikai egység a saját szimbólumait használta, utána pedig trianonig a magyar állami szimbólumokat.

    A mai lobogó Székely Mózestől, az egyetlen székely családból származó erdélyi fejedelemnek az idejéből eredeztethető. Székely Mózes zászlói 1601. augusztus 3-ia goroszlói csatában vezették a székely harcosokat, de a vesztes csata után „fogságba” estek és elkerültek az akkori Habsburg uralom alatt álló Prágába. A zsákmányul esett 130 erdélyi zászlót a Turul folyóirat 1891. évi 1. sz. füzetében is említik. Mika Sándor Erdélyi hadi zászlók 1601-ből címmel jelentetett meg könyvet történetükről.

    A régi székely zászlóként gondolt vörös-fekete zászló nem is olyan régi, hiszen az 1950 előtti forrásokból, a Maros Magyar Autonóm Tartomány felszámolása előtti időből nincs utalás, így lehet, hogy a csíki kommunisták találták ki 1968-ban, amint erről Kónya Ádám művelődéstörténész beszámolt.Webáruház készítés